Inspiroidu koulutusmaailman tapahtumista ja pysy ajan tasalla hakuajoista tilaamalla kuukausittainen uutiskirjeemme.
Kulttuurien tutkimuksen koulutusohjelma, etnologia, filosofian maisteri
Etnologian syventävien opintojen aikana opiskelija perehtyy erityisesti omaan tutkielmaansa liittyviin etnologisiin, kansatieteellisiin ja muihin kulttuurisiin näkökulmiin. Opiskelija sekä syventää käsitystään kulttuurista ilmiöinä ja prosesseina että oppii käyttämään analyysiin, tulkintaan ja esittämiseen tarvittavia työkaluja. Opiskelija suorittaa lisäksi harjoittelun, jonka suorittamismuodosta sovitaan ennalta professorin kanssa. Maisteriseminaarissa opiskelija keskittyy tutkielman ongelmanasettelun, ratkaisumallien sekä tutkielman osien hahmottamiseen ja työstää sen aikana valmiiksi tutkielman osia.
Tavoitteet
Etnologia on ihmisten arkea tutkivaa kulttuurien tutkimusta. Sen tarkoitus on tuottaa syvällistä ymmärrystä kulttuurisista ilmiöistä osana ajallisia jatkumoita ja murroksia. Keskeisenä tutkimuskohteena on ihmisten arkielämä ja kulttuuri. Etnologia antaa laajan perspektiivin mm. kulttuuriseen taustaamme, maanosamme kansoihin ja etnisiin ryhmiin sekä näiden kulttuuriseen monimuotoisuuteen. Etnologiassa paikallisuus ymmärretään vuorovaikutussuhteessa globaaleihin ilmiöihin, esim. monipaikkaisuuden ja ylirajaisuuden näkökulmien kautta.
Etnologian opetukselle ja tutkimukselle on ominaista kulttuurikäsityksen laaja-alaisuus ja ymmärtävä humanistinen tutkimusote sekä ajallinen perspektiivi menneisyydestä tulevaisuuteen. Se antaa tilaa yksilöllisille kokemuksille ja kulttuurin moniäänisyydelle eli kulttuurin jäsenten omille tulkinnoille. Aineistonhankinnalle on luonteenomaista etnografinen kenttätyö eri muodoissaan sekä museokokoelmien ja erilaisten arkistomateriaalien käyttö.
Koska etnologi ymmärtää arkielämän ilmiöiden taustoja ja kehitystä, hän pystyy olemaan mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa ja suunnittelussa. Etnologian opiskelija oppii tarkastelemaan kohdettaan kriittisesti ja käyttämään kulttuurianalyyttistä näkökulmaa. Sen avulla arjen ilmiöt ja elämä näyttäytyvät uudella tavalla. Tätä taitoa tarvitaan monissa ammateissa.
Filosofian maisterin tutkinnon suorittaneella on oman tieteenalan hyvä tuntemus sekä valmiudet tieteellisen tiedon ja tieteellisten menetelmien soveltamiseen. Tutkinnon suorittaneella on valmiudet toimia työelämässä oman alansa vaativissa asiantuntija-, suunnittelu- ja kehitystehtävissä sekä kansainvälisessä yhteistyössä. Hänellä on hyvä viestintä- ja kielitaito oman alansa tehtäviin ja kansainväliseen toimintaan. Lisäksi hänellä on valmiudet tieteelliseen jatkokoulutukseen ja elinikäiseen oppimiseen.
Lähde: Opintopolku
Seuraavat toteutukset
Hakeminen
Koulutukseen haetaan valtakunnallisessa yhteishaussa osoitteessa opintopolku.fi.
Tutkinto / todistus
Filosofian maisteri

Turun yliopisto
Kansainvälisen tutkimusyliopiston koulutustarjonta, mutta samalla kompakti kampus ja kodikas tunnelma ovat Turun yliopiston ehdottomia valttikortteja. Yliopisto tarjoaa yli 70 koulutusohjelmaa ja yli 130 oppiainetta 8 tiedekunnassa. Turun yliopistosta valmistuvat ovat luovia ja oma-aloitteisia asiantuntijoita, joille valmiit ratkaisut ja toimintamallit eivät...
Lue lisää oppilaitoksesta Turun yliopisto ja katso koulutustarjonta täältä