Millainen on tavallinen päivä kansanopistossa?

 Kansanopistoja on Suomessa kymmeniä – mitä jos lähtisit opiskelemaan yhteen niistä?Tähän juttuun keräsimme viiden kansanopisto-opiskelijan kertomuksia kansanopistoissa opiskelusta.

Julkaistu 9.1.2019 Koulutusliitteessä

Millainen on tavallinen päivä kansanopistossa?

TEKSTI: Aino-Liisa Tuomisalo

Millainen on tavallinen päivä kansanopistossa?

Kansanopistoja on Suomessa kymmeniä – mitä jos lähtisit opiskelemaan yhteen niistä? Tähän juttuun keräsimme viiden kansanopisto-opiskelijan kertomuksia kansanopistoissa opiskelusta. Kaikkia heitä yhdistää tyytyväisyys opistoon ja sen ilmapiiriin!

Anna-Mari Ruuska, 19,

Musiikkilinja 2018–2019,

Jyväskylän Kristillinen opisto

Anna-Mari Ruuska

Millä linjalla opiskelet ja miksi valitsit kyseisen linjan?

Opiskelen musiikkilinjalla Jyväskylän Kristillisellä opistolla. Valitsin kyseisen linjan, koska olen hyvin kiinnostunut musiikista ja haluaisin sen olevan enemmän kuin harrastus. Valmistuin viime keväänä lukiosta ja ajatuksenani oli pitää välivuosi. Huomasin netistä Jyväskylän Kristillisen opiston mainoksen, joten päätin kokeilla onneani ja hakea. Loppujen lopuksi toivoin, että pääsisin opiskelemaan välivuoden sijaan.

Mitkä olivat ennakko-oletuksesi kansanopisto-opiskelusta ja miten todellisuus on vastannut niitä?

Muuttaessani opiston asuntolaan ajattelin sen olevan soluasunnon tyyppinen, mutta yllätyin positiivisesti moderneista ulko- ja sisätiloista. Asuntolan sijainti on hyvä, koska kaikki tarpeellinen on lähellä. Olen ollut erityisen tyytyväinen opetuksen tasoon: opetus on monipuolista ja kannustavaa. Kaikin puolin opisto on vastannut odotuksiani jopa paremmin kuin osasin odottaa.

Mitä kansanopistovuoden jälkeen?

Minulla ei ole vielä tarkkaa suunnitelmaa tulevasta, mutta aion hakea opiskelemaan lisää musiikkia.

Millainen on tavallinen koulupäiväsi?

07.30–08.00 Aamupala

(Minulla alkaa harvoin niin aikaisin koulu, että jaksaisin herätä aamupalalle.)

09.00–10.00 Koulu alkaa

09.00–11.15 Oppitunteja

11.15–12.15 Lounas

12.15–13.45 Oppitunteja

13.45–14.00 Päiväkahvit

14.00–15.30 Oppitunteja

(Jos koulupäivä ei lopu jo päiväkahveihin.)

17.00 Asuntolan asukkaat saavat päivällisen.

Koulun jälkeen soitan tai kuuntelen musiikkia. Yleensä teen heti läksyt, jos niitä on tullut.


Maiju Ruuskanen, 29,

Digitaidelinja 2018–2019,

Pohjois-Savon opisto

Maiju Ruuskanen

Millä linjalla opiskelet ja miksi valitsit kyseisen linjan?

Opiskelen digitaidelinjalla Pohjois-Savon opistossa. Valitsin tämän linjan, koska haluan syventää osaamistani taiteen eri menetelmissä ja hyödyntää digitaidetta yhteisöpedagogin ammatissani. Halusin myös ”hengähdystauon”, koska en ihan tiedä, mitä haluan tulevaisuudessa tehdä.

Mitkä olivat ennakko-oletuksesi kansanopisto-opiskelusta ja miten todellisuus on vastannut niitä?

Minulla ei itseasiassa juurikaan ollut ennakko-oletuksia. Ajattelin opetuksen olevan laadukasta sen maksullisuuden vuoksi – laadukasta ja tehokasta se on ollutkin. Olen jopa yllättynyt siitä, miten paljon uutta olen oppinut lyhyessä ajassa ja kuinka paljon piirtämis- sekä valokuvaustaitoni ovat kehittyneet.

Mitä kansanopistovuoden jälkeen?

En vielä tiedä, mitä aion tehdä. Toisaalta taiteen jatko-opinnot kiinnostavat paljon. Toivon myös, että minulle avautuu uusia mahdollisuuksia hyödyntää yhteisöpedagogin tutkintoa sekä digitaidelinjalta saatuja taitoja vielä aiempaa tehokkaammin työelämässä esimerkiksi työpaja- ja projektitöissä.

Millainen on tavallinen koulupäiväsi?

09.15 Koulu alkaa.

Opiskelupäivä koostuu yhdestä aiheesta: valokuvaus, elävän mallin piirtäminen, digitaide,
perinteinen kuvataide tai jotain siltä väliltä.

10.45 Ruokailu

14.45 Koulu loppuu

Itse käyn 2–3 iltana vielä töissä koulun jälkeen ohjaamassa nuorten ryhmiä.


Kirsi Silanterä, 20,

Psykologian linja 2018–2019,

Alkio-opisto

Kirsi Silanterä

Millä linjalla opiskelet ja miksi valitsit kyseisen linjan?

Tulin psykologian linjalle laajentamaan akateemista tietämystäni alalta sekä viettämään toisen välivuoden valmistautuen korkeakouluopintoihin. Hain kevään 2018 yhteishaussa Jyväskylään psykologian tutkintoon, mutta jäin viimeiselle varasijalle – täällä sain siitä huolimatta mahdollisuuden hypätä psykologian perusopintojen kelkkaan. Kun opiskelee päivittäin yliopistotasoista materiaalia, kehittyy väkisinkin aivan uudelle tasolle!

Mitkä olivat ennakko-oletuksesi kansanopisto-opiskelusta ja miten todellisuus on vastannut niitä?

Ennestään minulla ei ollut kansanopisto-opiskelusta minkäännäköistä mielikuvaa. Odotin vain hyppääväni tiiviiseen opistoarkeen uusien tuttavuuksien keskelle. Tämä matalan kynnyksen mielikuva osoittautuikin oikeaksi. Kun asuu opiston alueella, on helpompi hakeutua ihmisten seuraan, sillä opiston asuinrakennukset ovat lyhyiden välimatkojen päässä toisistaan. Toisaalta opinnot ovat myös jatkuvasti läsnä, ja onkin osattava vetää viiva opiskelun ja vapaa-ajan välille. Itse nautin opistoarjesta suuresti, sillä täällä todella on mahdollisuus keskittyä henkilökohtaiseen kasvuun ja kehitykseen niin opiskelijana kuin ihmisenä. Opistoelämästä voi lukea lisää kirjoittamastani blogista osoitteessa alkio-opisto.blogspot.fi

Mitä kansanopistovuoden jälkeen?

Olen syksyn aikana pyöritellyt, vertaillut ja analysoinut useita koulutusvaihtoehtoja, ja tällä hetkellä suunnittelen hakevani yhteiskunta-/sosiaalitieteisiin lukemaan sosiaalipsykologiaa. Huomasin suuren kiinnostukseni alaan sosiaalipsykologian perusopinnoissa, jotka valitsin psykologian perusopintojen rinnalle opistovuoteni täytteeksi. Mikäli ei onnista tai mieli tästä vielä muuttuu, keksin kyllä taas jotain uutta ensi syksyksi! Opintoja on toki mahdollista jatkaa myös toisen vuoden Alkiolla.

Millainen on tavallinen koulupäiväsi?

07.00–07.45 Herätys

08.00–09.00 Aamupala opiston päärakennuksella

09.00–11.00 Vapaata opiskelua kirjastossa

11.00–12.30 Psykologian perusopintojen tunti

12.30–13.00 Lounas

13.00–14.30 Sosiaalipsykologian perusopintojen tunti

14.30–16.00 Vapaata opiskelua kirjastossa

16.00–17.00 Päivällinen

Tämä on oman lukujärjestykseni mukainen päivä. Aikataulut ovat erilaiset, jos on valinnut esimerkiksi viestintä- ja kieliopintoja. Jokainen voi valinnoillaan vaikuttaa omaan aikatauluunsa ja vuoteensa!


Miro Marjamäki, 23,

Kauppatieteen linja 2017–2018,

Päivölän opisto

Miro Marjamäki

Millä linjalla opiskelit ja miksi valitsit kyseisen linjan?

Opiskelin kauppatieteen linjalla. Ennen opiskeluja Päivölässä olin työskennellyt yrittäjänä muutaman vuoden ajan. Minua kiinnosti kovasti kaupallinen ala ja opiskelu kauppatieteellisessä tiedekunnassa. Kun kuulin avoimen väylästä ja mahdollisuudesta suorittaa kauppatieteen opintoja Päivölässä, oli päätös helppo tehdä.

Mitkä olivat ennakko-oletuksesi kansanopisto-opiskelusta ja miten todellisuus vastasi niitä?

Olin kuullut, että opiskelu kansanopistoissa on yksilöllisempää ja ohjatumpaa verrattuna yliopisto-opintoihin, ja että opiskelijoista muodostuu tiivis porukka. Ennakkoajatukseni osoittautuivat oikeiksi.

Mitä teet nyt kansanopistovuoden jälkeen?

Opistossa suorittamieni opintojen ansiosta sain kevään 2018 yhteishaussa opiskelupaikan Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden tiedekunnassa. Syyskuussa muutin Joensuuhun jatkamaan Päivölässä aloittamiani kauppatieteen opintoja.

Millainen oli tavallinen koulupäiväsi?

08.00–09.00 Aamupala opiston päärakennuksella

09.00–12.00 Oppitunteja lounaaseen asti

13.00–16.00 Ryhmätöiden tekoa

17.00 Päivällinen

Iltaisin opiskelin tai katselin kavereiden kanssa esimerkiksi leffoja.


Aleksi Pulliainen, 18,

Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajan perustutkinto 2016–2019,

Seurakunta-opisto

Aleksi Pulliainen

Millä linjalla opiskelet ja miksi valitsit kyseisen linjan?

Opiskelen kolmatta eli viimeistä vuotta Seurakuntaopistossa nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi. Kuulin alasta siskopuoleltani ollessani ysiluokalla. Ala vaikutti hyvältä ja kiinnostavalta, koska olen tällainen uloispäinsuuntautunut tyyppi. Laitoin yhteishaussa vain tämän vaihtoehdon. Jos en olisi päässyt tänne opiskelemaan, olisin varmaan mennyt kymppiluokalle.

Mitkä olivat ennakko-oletuksesi kansanopisto-opiskelusta ja miten todellisuus on vastannut niitä?

Opiskelu on ollut oikeastaan sellaista kuin oletin ja millaista halusin sen olevan. Opiskelussa parasta on kaikki sen antamat kokemukset. Esimerkiksi työssäoppimisen kautta sain työpaikan nuorisotoimesta. Kokemukset ja itse tekeminen on ehdottomasti se paras juttu.

Mitä kansanopistovuoden jälkeen?

Valmistun ensi keväänä ja sen jälkeen menen armeijaan. Armeijan jälkeen suunnitelmissa on tehdä muutama vuosi töitä ja sen jälkeen hakea opiskelemaan yhteisöpedagogiksi.

Millainen on tavallinen koulupäiväsi?

Koulupäivät vaihtelevat eikä yksikään päivä ole samanlainen. Lukujärjestyksen saamme pitkälti suunnitella itse ja muutamaa pakollista kurssia lukuun ottamatta koulussa ei oikeastaan ole normaalia tuntiopetusta.

09.00–10.00 Päivä alkaa

10.00–16.00

Saamme suunnitella päivämme pitkälti itse. Koulupäivään kuuluu esimerkiksi projektien tekemistä, ryhmätöitä ja palavereja. Teemme paljon oppimistehtäviä ja muita koulutöitä sähköisesti tietokoneella joko koululla tai kotona.


Mainokset